PARKPARKs kommentar til Høyesteretts dom av 17. februar 2022, der en Parkeringsaktør dømmes til å bære risikoen for at en kunde brukte en betalingsapp til å betale i et annet område enn det aktuelle.
I PARKPARK har vi funnet det relevant å forklare litt om bakgrunnen for denne saken, fremheve de ulike rollene som ulike aktører spiller i markedet og innen teknologi og til slutt forklare hva PARKPARK gjør for å unngå at våre parkører føler seg dårlig veiledet.
Betalingsapper <> Parkeringsoperatører
For PARKPARK er det viktig å påpeke at vi ikke gir parkeringsbøter. PARKPARK er, i likhet med Easypark, en betalingsapp for parkering og ikke en av Parkeringsoperatørene (som Apcoa). Parkeringsaktørene er de som utsteder parkeringsbøter.
Det er alltid i PARKPARKs interesse at brukerne av appen vår ikke blir utsatt for unødvendige, urettferdige og feilaktige parkeringsbøter når de betaler for parkering med PARKPARK, og vi gjør mye for å unngå dette og for å utdanne våre parkører.
Posisjonering med mobiltelefon
En posisjon kalles ofte en GPS-posisjon. Men det er faktisk ikke helt riktig.
Apper som PARKPARK (eller Easypark) har ikke funksjon for posisjonering, men bruker generell posisjonering av mobiltelefoner. Teknisk sett er det som skjer at appen spør telefonen om en stilling og får svar. Mobiltelefoner bruker forskjellige teknikker for posisjonering, for eksempel identifikasjon av kjente WiFi-nettverk, triangulering av mobiltårn og til slutt den innebygde GPS.
Dessverre er ikke posisjoneringsfunksjonen i noen telefoner fullt så god som vi ønsker. De er i noen tilfeller trege og i verste fall unøyaktige. Ikke overraskende er det PARKPARKs erfaring at de dyreste telefonene på markedet ofte er de beste – også for posisjonering.
Parkantenes stilling
Posisjonen som vises i appens kart er derfor et resultat av en posisjonering med en viss usikkerhet. Som bruker kjenner vi det alle: først vises en posisjon med en stor blå sirkel, deretter blir sirkelen mindre og til slutt viser den posisjonen som en prikk.
Dette er posisjonen brukeren av betalingsappen må forholde seg til. Brukeren må imidlertid også forsikre seg om at området som er valgt i appen faktisk samsvarer med området der brukeren parkerer, ved å se seg rundt og vise til skiltingen i området.
Det siste er det viktigste, og brukeren er ansvarlig for det.
PARKPARK gjør oppmerksom på ansvaret
Høyesteretts avgjørelse er basert på at betalingsappen Easypark ikke har påpekt at posisjoneringen kan være upresis og at ansvaret for å velge riktig parkeringsareal faller på kunden selv. Verken i appen eller i vilkårene.
Derfor er dommen slik at Apcoa ikke skal opprettholde parkeringsboten som er utstedt.
Kan det også skje med PARKPARK-appen? Ja, det ville det, som vi har forklart i denne artikkelen. Derfor har vi siden 2020 hatt denne teksten i appen:
MERK: Mobilens plassering kan være upresis
Plasseringen PARKPARK viser i appen er veiledende. Vennligst sjekk om det valgte området samsvarer med skiltingen på stedet der du ønsker å starte parkering. I appen informerer vi om plassen er privat eller kommunal. Ansvaret for å velge riktig parkeringsplass er alltid ditt.
...og videre:
Vær oppmerksom på enkelte parkeringsplasser
som ligger i kommunal parkeringssone og/eller i nærheten av andre parkeringsplasser.
Tilsvarende gjør vi oppmerksom på følgende i våre vilkår og betingelser:
9.2. Når Kunden lar lokaliseringsfunksjonen i PARKPARKs App foreslå et område, er det Kundens ansvar å sørge for at det foreslåtte området er korrekt. Kunden kan kun bruke lokasjonsfunksjonen til å foreslå et område når Kunden befinner seg i bilen eller i umiddelbar nærhet av bilen. Det er imidlertid Kundens ansvar til enhver tid å sørge for at parkering startes i riktig område.
9.3. PARKPARKs Tjenester kan benyttes på parkeringsplasser, områder og soner, som vises i PARKPARKs App og som ofte er utstyrt med PARKPARKs skilting på eller rundt betalingsautomatene. I tillegg til dette kommer kommunal parkering hvor det ikke er et spesifikt skille mellom PARKPARK og hvor PARKPARK viser det kommunale området i appen. PARKPARKs Kunder skal følge regler og forskrifter spesifisert av ethvert bystyre (kommune) og/eller parkeringsselskap.
Vi forbedrer kontinuerlig…
PARKPARK jobber også kontinuerlig med å forbedre både app, brukeropplevelse og posisjonering – men vi begrenses kun av mobiltelefonen, og derfor kan vi ikke gjøre annet enn å gjøre brukeren oppmerksom på problemet og ansvaret.
Når det er sagt, opplever vi at antallet henvendelser vi får om upresis posisjonering synker kraftig, og gitt at stadig flere får bedre og bedre telefoner, tror vi at problemet vil forsvinne helt på et tidspunkt.
I mellomtiden gjør vi det vi kan for å sikre at våre kunder er så godt informert og utdannet som mulig.